Забележителните небесни събития, които предстоят през 2016-та

Планети

През 2016 година ще станем свидетели на красиви и редки космически феномени, а 6 от тях не бива да пропускаме, съветват експертите на НАСА. Най-удивителното ще е през май, когато Меркурий ще пресече слънчевия диск.

Преди това обаче предстои пълно слънчево затъмнение – на 8 март, което ще трае около 4 минути и ще бъде видимо за Индонезия и западната част на Тихия океан. Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава от Австралия, по-голямата част от Азия и Океания.

И през 2016-та предстоят няколко метеоритни потока, но повечето от тях ще бъдат заслепени от лунната светлина. Като най-ярки се очертават падащите звезди от потока Аквариди. Те са отломки от Халеевата комета, а пикът на тяхната активност ще бъде в нощта на 6 срещу 7 май.

Това съвпада с Новолунието за месеца и видими ще бъдат дори най-бледите метеори. В северното полукълбо ще падат до 30 метеора на час, а в южното – до 60.

Меркурий

На 9 май Меркурий ще премине през слънчевия диск за първи път от 9 години. Явлението ще е видимо за Северна, Южна Америка и Европа.

За период от 7 часа – между 11.12 и 18.12 часа, при ясно време, ще имаме рядката възможност да наблюдаваме преминаването на Меркурий пред Слънцето.

На 23 август в зодиакалното съзвездие Скорпион с невъоръжено около ще може да се види малък парад на планетите между Марс, Сатурн и Антарес. Няколко дни по-късно – на 27 август, двата най-ярки небесни обекта на небосвода – Венера и Юпитер, ще се приближат максимално един до друг.

Последното от космическите събития, които ни очакват през 2016-та, е на 28 септември, когато Марс ще доближи мъглявината Лагуна, съставена от междузвездни облаци от газ и прах.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати