Откриха невидимата Планета Девет

Откриха невидимата Планета Девет

Планета Девет

Екип астрофизици от САЩ обявиха, че са открили девета планета в нашата Слънчева система. Новооткритото небесно тяло се намира доста далеч от Земята. Първоначалните изчисления сочат, че планетата отстои 20 пъти по-далеч от нас, отколкото досегашната най-отдалечена планета - Нептун.

Данните за сензационното откритие са изнесени в списанието Астрономически дневник.

Новооткритата планета е газов гигант. Нейната маса е от пет до десет пъти по-голяма от земната. Тя се намира далеч в периферията на нашата Слънчева система.

Според авторите на откритието съществува реална опасност планетата да бъде изхвърлена в далечния космос заради гравитационното влияние на гигантите Юпитер и Сатурн.

Новооткритата планета не носи име на древноримски бог, подобно на повечето от останалите си събратя. Астрофизиците са я кръстили просто Планета Девет (Planet Nine).

Ще трябва да приемен новината за откритието на девета планета с голяма доза доверие и увереност в уменията на екипа, защото новооткритата Планета Девет е толкова далеч, че не може да бъде видяна с помощта на телескоп.

Тогава резонно възниква въпросът как е била открита планета, която не може да бъде видяна. Откритието е направено след продължително следене на движението на малки небесни тела отвъд орбитата на Плутон.

Слънчева система

Мнозина от нас си спомнят, че като деца в училище учехме, че има девет планети в Слънчевата система - Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Нептун, Уран, Сатурн и Плутон. И си задават въпроса как така новооткритата планета е Планета Девет.

През 2006 година Международният астрономически съвет промени част от критериите си, по които едно небесното тяло може да бъде определено като планета, в резултат на което планетата Плутон изпадна от списъка на планетите.

Това решение на астрономическия съвет предизвика редица дебати и спорове както в научните среди, така и в обществото. Въпреки широкия обществен натиск, както и отделните възражения на много авторитетни учени, Международният астрономически съвет не е и не смята да промени решението си.

Така че понастоящем Плутон е квалифициран като планета-джудже, а с новооткритата невидима от Земята Планета Девет броят на планетите в Слънчевата система отново е девет.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати