Магнитни полета ще създават изкуствена гравитация

Магнитни полета ще създават изкуствена гравитация

Мощни магнитни полета ще генерират изкуствена гравитация. Иновацията ще помогне на учените да тестват Общата теория на относителността на Айнщайн.

Идеята е на професор Андре Фузфа от Белгийския университет. До момента създаването на изкуствена гравитация бе немислима. Поради това учените се задоволяваха с това да изучават отделните гравитационни полета на Земята, Слънцето и другите космически обекти.

Днес обаче тя вече не изглежда толкова нереалистична. Професор Фузфа смята, че комбинацията между огромно количество енергия, технологиите, използвани в ускорителите на елементарни частици, като Големия адронен колайдер в Церн и термоядрени реактори като ITER, създаването на гравитационно поле, е напълно възможно.

В своя статия професорът дори дава теоретична математическа основа за метода на създаване на гравитационните полета. В основата на магнитния му апарат са наблюденията, че силното магнитно поле изкривява пространство-времето почти по същия начин като гравитационното поле.

Подобен опит би струвал изключително скъпо. Ако обаче се окажа успешен и учените успеят да създадат дори слаби гравитационни полета, това ще е уникално постижение за физиката и науката като цяло.

Изкуствената гравитация няма да е приложима на практика, но с нея ще бъде тествана Общата теория на относителността на Айнщайн, която описва гравитацията като геометрично свойство на пространство-времето.

Тя ще даде възможност да се произвеждат гравитационни взаимодействия по същия начин, както другите три фундаментални взаимодействия - електромагнитни, силни и слаби.

Това ще е една огромна стъпка и в индустриален и експериментален план. Възможностите са безкрайни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати