Изминалата 2015 е най-лошата климатична година

Земята

2015 година ще остане в историята като най-лошата година от климатична гледна точка. В нея бяха регистрирани няколко рекорда, които изобщо не могат да бъдат определени като положителни.

2015 година бе най-горещата досега, откакто се следят тези данни. Това показват данните на представителите на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Юли 2015 година бе обявен за най-горещия месец в годината, след като средната глобална температура достигна 16.59 градуса. Той би поставения рекорд от юли 1998 година.

2015 година ще се запомни и със съкращаване на арктическите ледове. Максимумът им бе малко повече от 14.5 млн.кв.км - най-ниският показател от началото на следенето на състоянието на ледовете от спътници на НАСА през 1979 година. Интересното обаче е, че въпреки затоплянето на някои места ледената покривка нараства.

Валежи

През 2015 година се запази тенденцията на затопляне и продължаване на силните суши. В Калифорния за четвърта поредна година бе регистрирана рекордна суша. Според учените тя ще продължи и тази година и ще бъде най-силната от 700 години насам.

Рекордните по обем валежи също бяха често срещано явление през 2015 година. В края на годината по данни на метеорологичното бюро на Великобритания пък светът е с един градус по-топъл в сравнение с периода преди появата на съвременната промишленост.

Наводнения

Промените в климата са факт и е крайно време да бъдат взети мерки за справяне с тях. Именно това бе и целта на климатичния конгрес на ООН, който се проведе в края на 2015 година в Париж.

На него бяха подписани споразумения за съвместните усилия, които страните трябва да положат, за да забавят и спрат глобалното затопляне, което унищожава планетата.

Някои учени обаче смятат, че е твърде късно. Процесите са задействани и не могат да бъдат спрени.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати