sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Куп магнитни бури удрят Земята през 2016 година

Куп магнитни бури удрят Земята през 2016 година

Магнитни бури

Магнитните бури са едно от честите явления, които връхлитат Земята. През 2016 година броят им ще намалее в сравнение с изминалата 2015 година. Очаква се те да са най-много 40, като за седем от тях се предполага, че могат да са много големи.

Прогнозата е дело на Министерството на извънредните ситуации в Русия. Според специалистите там геомагнитните бури през предстоящата година ще са между 25 и 40. От три до седем от тях могат да бъдат определени като големи или много големи.

Магнитните бури, които застигат Земята, са в резултат от изхвърлени от Слънцето частици плазма, които се удрят в планетата ни. Ако силата им е голяма, това може да доведе до проблеми с електронното оборудване, мрежата и радиовръзката, както е ставало неведнъж досега. Те са доста непредвидими и за момента няма сигурен метод, който да определи с точност кога ще застигнат планетата ни и каква точно ще е силата им.

Според руските специалисти вероятността за възникване на буря от висша категория е не повече от 15%. Въпреки че предстоят няколко периода на висока активност с мощни изригвания, през 2016 година ще продължи спадът в активността на Слънцето, който се наблюдава от известно време насам.

Данните от миналата година показват, че в периода от 1-ви януари до 1-ви ноември 2015 година са регистрирани 36 геомагнитни бури. Пет от тях бяха силни и осезаеми.

На 22 юни 2015 година бе регистрирана най-голямата магнитна буря в 24-тия слънчев цикъл. През 2016 година тези явления със сигурност ще са по-малко и нетолкова интензивни. Въпреки това те трябва да се следят, защото изненади винаги са възможни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати