Куп магнитни бури удрят Земята през 2016 година

Магнитни бури

Магнитните бури са едно от честите явления, които връхлитат Земята. През 2016 година броят им ще намалее в сравнение с изминалата 2015 година. Очаква се те да са най-много 40, като за седем от тях се предполага, че могат да са много големи.

Прогнозата е дело на Министерството на извънредните ситуации в Русия. Според специалистите там геомагнитните бури през предстоящата година ще са между 25 и 40. От три до седем от тях могат да бъдат определени като големи или много големи.

Магнитните бури, които застигат Земята, са в резултат от изхвърлени от Слънцето частици плазма, които се удрят в планетата ни. Ако силата им е голяма, това може да доведе до проблеми с електронното оборудване, мрежата и радиовръзката, както е ставало неведнъж досега. Те са доста непредвидими и за момента няма сигурен метод, който да определи с точност кога ще застигнат планетата ни и каква точно ще е силата им.

Според руските специалисти вероятността за възникване на буря от висша категория е не повече от 15%. Въпреки че предстоят няколко периода на висока активност с мощни изригвания, през 2016 година ще продължи спадът в активността на Слънцето, който се наблюдава от известно време насам.

Данните от миналата година показват, че в периода от 1-ви януари до 1-ви ноември 2015 година са регистрирани 36 геомагнитни бури. Пет от тях бяха силни и осезаеми.

На 22 юни 2015 година бе регистрирана най-голямата магнитна буря в 24-тия слънчев цикъл. През 2016 година тези явления със сигурност ще са по-малко и нетолкова интензивни. Въпреки това те трябва да се следят, защото изненади винаги са възможни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати