Екзопланети, на които животът е възможен

Екзопланети

Откакто хората съществуват, те отправят поглед към звездите. И докато в миналото те просто са наблюдавали тяхното движение и са вярвали, че благодарение на тях може да се предскажат бъдещи събития, то днес гледаме на звездите по съвсем различен начин.

В наши дни на звездите се гледа като на следваща крачка от човешката еволюция, а на планетите, които се въртят около тях - като на нов дом, който да приюти смели пионери, осмелили се да напуснат пределите на Слънчевата система.

През последните няколко години астрономи и физици откриха над 200 екзопланети (планети извън границите на Слънчевата система), за които има данни, че предлагат условия, сходни със земните, т.е. е възможно на тях да се живее.

Сред най-обещаващите кандидат е екзопланетата Kepler 438b, открита през 2015 година, която обикаля около червено джудже. Kepler 438b се намира на около 470 светлинни години от Земята, нейната година продължава 35 дни, а температурата на повърхността ѝ предполага, че там може да бъде открита вода в течно състояние.

Много по-близо до нас се намира откритата през 2011 година планета Gliese 667Cc. Тази екзопланета обикаля също около червено джудже, отстоящо само на някакви си 24 светлинни години от нас. Има три пъти по-голяма маса от тази на Земята и температура на повърхността около 5 градуса по Целзий.

Планети

Откритата през тази година екзопланета Kepler 442b е 1.3 пъти по-голяма от Земята и обикаля около звезда, по-студена от нашето Слънце. Средната температура на повърхността и е малко под 40 градуса и първоначалните данни показват, че е изгладена от скали.

За жалост този идеален кандидат за втори дом на човечеството се намира на цели 1100 светлинни години от нас, което е много, много далече.

Горе-долу на толкова се намира и откритата през 2013 година планета Kepler 62e. Тя има маса 30 пъти по-голяма от земната и се върти около звезда, която е по-студена от Слънцето.

Според учените годината на Kepler 62e продължава 122 дни, а средната температура позволява наличие на течна вода по повърхността.

На 1400 светлинни години от нас се намира откритата през 2015 година планета Kepler 452b. Учените я определят като най-подходяща за възникване на живот и обитание, тъй като слънцето ѝ има съвсем сходни характеристики с нашето Слънце. Годината на Kepler 452b продължава 385 дни, а радиусът на планетата е около 1.6 пъти по-голям от този на Земята.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари