Християните честват събор на Пресвета Богородица

Богородица

Първият ден след настъпването на Коледа се отбелязва като събор на Пресвета Богородица. Днес се четат хвалебствени слова за жената, родила Божия син, спасител на човешките грехове.

Православната църква кани в този ден всички вярващи в божия храм за прославяне на Богородица, като заради събирането на християните денят е наречен събор на Пресвета Богородица.

Според народните обичаи и на 26 декември празничната атмосфера от Коледа продължава, заради което от години този ден се отбелязва като почивен.

Празнуващите си гостуват взаимно, нареждат се богати трапези с месни ястия, плодове, вино, ракия и като на всеки празник - и на този също не е позволено да се работи.

Днес православната църква почита още паметта на свети праведни Йосиф и на.цар Давид Имен ден на 26 декември празнуват всички, носещи имената Йосиф, Йоско, Давид, Дарина, Дарко, Дачо.

Праведен Йосиф в Библията е наричан обручник на светата Дева. Той е отгледал Исус Христос като свои син и според християнските традиции на 26 декември се отбелязва и Денят на бащата.

Коледа

За живота на дърводелеца Йосиф има малко сведения както от 4-те евангелия, така и от исторически източници. Йосиф обаче играе важна роля в Новия завет.

За новозаветните евреи е много важно да разберат, че Исус Христос - обещаният месия, ще бъде пряк потомък на цар Давид: На когото Бог обеща, че няма да липсва мъж от неговото потекло на трона на Израел.

Така Йосиф - бащата на Исус Христос, е от царски произход, като се явява пряк наследник на трона. Това родословие е трябвало да докаже на евреите, че Исус е месията.

Историята е открила, че Йосиф е имал предишен брак с две деца, преди да се ожени за Мария. В Библията се казва, че двамата не са имали интимна връзка.

След като Йосиф разбира, че Мария чака дете, решава да отмени сватбата, но ангел му възвестява, че на него му е съдено да отгледа Божия син.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати