Как посрещнаха Коледа по света?

Как посрещнаха Коледа по света?

Коледа е един от най-почитаните християнски празници. На този ден хората по цял свят се събират с близките си, за да се видят, да си разменят подаръци и да си пожелаят още дълго да бъдат здрави, щастливи, да се радват на успехи и благополучие. Но Коледа има много лица, защото в различните части на света този светъл празник се отбелязва по различен начин.

Навидад - испанската Коледа

В Испания Коледа се нарича Навидад. Традицията повелява на Бъдни вечер точно след празничната вечеря хората да излязат на улицата и да наблюдават или танцуват специфичен танц, наречен хота.

Как посрещнаха Коледа по света?

На този ден испанците почитат кравите, защото според библейската легенда, когато Иисус се родил в обора, една крава стоплила новороденото с дъха си.

Коледа в сауна във Финландия

Финландците са убедени, че на този тържествен празник трябва да седнат чисти на трапезата. Затова задължително цялото семейство ходи на сауна преди Коледа. Вечерята започва не в точно определен час, а когато на зимното небе изгрее първата звезда.

Дългата Коледа в Германия

Докато в България Коледните тържества обикновено продължават само един ден, а в други страни - най-много три дни, то в Германия те са доста по-продължителни. Коледната подготовка започва още преди 6 декември, когато послушните деца оставят обувките си пред вратата.

На сутринта те ги намират пълни с лакомства, а за онези, които са били твърде палави, има само съчки. Немците вярват, че Христос праща ангелите на Земята, затова традицията в Германия повелява в коледната нощ децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.

Как посрещнаха Коледа по света?

Бефана раздава подаръците на децата в Италия

В Италия вместо дядо Коледа се появява милата, но доста грозновата магьосница Бефана. Тя раздава подаръци на послушните деца и въглени на по-палавите.

В Гърция вместо дядо Коледа почитат свети Никола, считан за закрилник на моряците. Според историци именно той е прототипът на съвременния Дядо Коледа.

Може би най-необикновеният Дядо Коледа е онзи, който носи подаръци на послушните деца в слънчева и топла Австралия. Там белобрадият старец традиционно пристига не в шейна, теглена от елени, а на сърф и обикновено е облечен само с бански костюм.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари