sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Малко известни факти за Коледа

Малко известни факти за Коледа

Коледа

Коледа или Рождество е един от най-почитаните християнски празници. На този ден християните от цял свят се събират пред празничната трапеза със семействата си, за са почетат раждането на Сина Божий.

Но има десетки малко известни факти за Коледа, част които сега ще споделим с вас.

Рождество или Сатурналия

Въпреки че на Коледа християните почитат раждането на Исус Христос, всъщност няма данни той да е роден на този ден. Дори историците смятат, че е по-вероятно той да е роден не сега, а през пролетта. Датата на Рождество всъщност е избрана през IV век от Католичествата църква и по-специално от Папа Юлий Първи. За ужас на християните на този ден езичниците честват своя голям празник Сатурналия, което в превод означава оргия.

Целувки под имела

Малко известни факти за Коледа

Случайно или не, традицията за целуване под имел, която съществува в много общества, също е свързана с езическия фестивал Сатурналия. В далечното минало тя е била приемана за вид примитивен брачен обект. В древните келтски и тевтонски легенди имелът притежавал магически свойствалекувал рани, повишавал плодородието, носел късмет и отблъсквал злите духове.

Коледа не е празник

Коледа не е празник или поне дълго време не е била чествана като празник дори и в християнските държави. Нещо повече - от 1659 г. до 1681 г. демонстрацията на празнично настроение по случай Коледа е била наказвана с 5 шилинга глоба. Коледният ден е бил толкова маловажен в ранна Америка, че дори след Войната за независимост американският конгрес не си взел почивен ден, за да отбележи празника. Едва в края на 19 век Коледа е обявена за празник.

Коледните символи са рожби на маркетинга

Тъжната истина е, че образът на белобрадия старец, коледният елен Рудолф, летящата в небето коледна шейна с подаръци и снежният човек Фрости са рожби на маркетинга. Те са създадени по различно време, от различни автори, писатели или копирайтъри, като тяхната единствена цел е била да накара хората да купуват определени марки стоки или да пазаруват в конкретни магазини.

Факти за Коледа

Различните нации по света отбелязват Коледа по много различни начини. Например финландците посрещат Бъдни вечер в сауни, а в това време, но доста по на юг, португалците отбелязват деня на живите и мъртвите на Коледа.

Гърците вярват, че зли духове, известни като киликанцери, препускат диво в 12-те дни на Коледа и не си разменят подаръци чак до 1 януари, когато отбелязват свети Васил. А благодарение на географското си положение жителите на южното полукълбо посрещат Коледа на плажа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати