sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Дъжд от падащи звезди за Рождество

Дъжд от падащи звезди за Рождество

MarianaMariana
Джедай
3301121152
Падащи звезди
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Тази година в дните около Коледа ще можем да си пожелаем повече от едно желание, защото тогава ще бъде пикът на метеорния поток Урсиди.

При ясно време от 25 до 26 декември метеорният поток ще може да бъде наблюдаван от всички точки на Земята, информира Едуард Кознецов, който е член на Научния съвет по астрономия към Руската академия на науките.

Метеорният поток Урсиди е един от най-слабо изучените от учените потоци, което е причината да липсва предварителна информация за количеството и скоростта на метеорите.

Това, което учените знаят със сигурност, е, че радиантът (точката, от която се появяват метеорите) се намира в съзвездието Малка мечка, в близост до Полярната звезда, което означава, че звездният дъжд ще се наблюдава най-добре от северното полукълбо на Земята.

Една от уникалните особености на метеорния поток Урсиди е неговата скорост, която е изключително бавна. Само за сравнение Урсидите се движат с два пъти по-ниска скорост от потока Персеиди, които минаха покрай земята през август т.г.

Най-интензивният звездопад ще се наблюдава в нощта на 23 декември. По думите на Анатолий Денисов, който е член на ръководството на Асоциацията на планетариумите на Русия, не се очаква поток с аномална яркост, но не са изключени и изненади.

Онези, които обичат да се вглеждат в звездното небе и да наблюдават пътя на небесните тела, ще имат допълнителни причини да го правят в дните до края на годината.

Метеоритен поток

Наред с потока Урсиди, те ще могат да наблюдават добре Венера и Юпитер. С помощта на бинокъл или телескоп ще могат да се изучават отблизо още Сатурн, неговия спътник Титан, също така Марс и Уран.

Тази година декемврийското небе беше наситено с гледки, защото през последния месец на годината в близост до Земята преминаха още метеорният поток Геминиди и кометата Каталина.

Кометата Каталина пресече небесния екватор на 17 декември т.г. Това бе първото, единственото и последното посещение на Каталина, която след срещата си със Слънцето ще напусне нашата Слънчева система завинаги и ще се отправи на далечно междузвездно пътешествие в отдалечените от нас кътчета на Космоса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати