Започна еврейската Ханука

Ханука

Днес, 18 декември евреите по цял свят ще отбележат най-големия празник в календара си – Ханука. Празникът продължава точно 8 дни и от иврит името му се превежда като осемдневен.

Според традициите всеки ден в продължение на 8 дни се пали по една от свещите на ритуалния свещник ханукия. Броят им се увеличава с всеки изминал ден, а основната свещ се нарича шамаша.

В действителност свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите по-малки свещи.

Празникът е свързан с борбите на евреите срещу гръцките завоеватели и повторното освещаване на Храма в Йерусалим. Той отбелязва победата на макавеите – малка група еврейски воини, над гръцката армия по времето, когато гърците са владеели Йерусалим и Втория храм в него.

След като евреите извоювали свободата си, те влезли в храма си, за да го изчистят от статуите на чужди божества, и запалили 7 свещи с маслиново масло. От него обаче имало количество, за да горят само един ден.

Въпреки това свещите горели цели осем дни, откъдето идва и името на празника.

Във всеки един от дните се прочита специална молитва. През първия ден се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и хуманизъм.

Подобно на християнската Коледа, сред евреите Ханука се приема като семеен празник. Той е любим за децата, тъй като в продължение на 8 дни получават подаръци и лакомства.

По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки латкес и поничките с пълнеж от сладко суфганиот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати