Земята e по-гореща, необитаема и наводнена от всякога!

Климатични промени

В началото на декември се проведе втората по рода си Климатична конференция на всички страни в Париж. На нея лидерите обсъдиха проблемите и мерките, които могат да бъдат взети, за да се спре пагубното влияние, което човекът оказва на Земята.

Първата подобна конференция бе проведена през 1997 година в Киото. Днес, 18 години по-късно, е ясно, че нещата са се променили драстично и изискват незабавни мерки.

Промените в климата водят до крайни разлики в облика на Земята. Някои от тях могат дори да се измерят – нивото на световния океан се покачва, температурите също, процентът на топящите се ледове нараства. Последствията от това са невиждани до момента природни бедствия.

Прииждащите води заливат обитаемите зони, а все по-многочисленото човечество навлиза в територии, които не са тяхно владение. Това в даден момент ще доведе до дефицит на обитаеми пространства. От друга страна, високите температури и резките промени увеличават заболяванията. Те водят и до изчезване на животински видове.

Всичко това налага проблема да се погледне много по-сериозно, отколкото миналия път. На първата конференция никой не е предполагал, че промените ще настъпят толкова бързо и за тях се е говорело като за нещо абстрактно, което може и да се случи в далечното бъдеще. Днес данните, които бяха представени на конференцията, смразяват кръвта. Ето най-фрапиращите от тях:

- От 1997 до 2013 година населението на Земята е нараснало с 1.2 милиарда. С него емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива се е повишило с 50 %. В наши дни човечеството ежедневно бълва над 100 милиона тона въглероден диоксид.

Световен океан

- От 1997 до 2015 година моретата в света са се покачили с близо 6.2 см.

- За последните 18 години ледниците са загубили 12 м от дебелината си. Арктическата шапка днес е с 820 000 кв.км по-малка. Това се разнява на общата площ на Аризона, Тексас, Калифорния, Ню Мексико и Монтана. Загубите на ледените покривки в Гренландия и Западна Антарктида се изчисляват на 5.5 трилиона тона лед, позовавайки се на данни на НАСА.

След като 1997 година постави рекорд за най-горещата година, последваха много подобни рекорди. 1998, 2005, 2010, 2014 и 2015 година бяха все по-горещи и по-горещи, а очакванията са следващата година да достигне дори още по-високи температури.

Най-смъртоносните горещи вълни бяха регистрирани отново в този 18 годишен период между двете конференции. Те удариха през 1998 година Южна Азия, в 2003 година - Русия, през 2006 година - Западна Европа, а през 2010 година - и Индия и Пакистан, и взеха хиляди жертви. В комбинация с тях всяка година на Земята бушуват урагани и тайфуни.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари