С нов телескоп НАСА ще търси злато в Космоса
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»С нов телескоп НАСА ще търси злато в Космоса

С нов телескоп НАСА ще търси злато в Космоса

Телескоп

С нов по рода си телескоп се сдоби Американската космическата агенция. Уредът ще помага на експертите да откриват находища от злато в недрата на астероиди.

Телескопът е създаден от инженерите на университета Вандербилт. Той може да работи с помощта на галактически гама лъчи, пише списание SPIE Newsroom.

Мисиите до Марс, Луната, Меркурий и Веста са снабдени със спектрометри с ниско разрешение, които изискват месеци наблюдения и големи разходи за съставяне на карти на минералите на повърхността на изучаваното небесно тяло, пояснява Кейвън Стасун от университета Вандербилт в Нешвил.

Експертът добавя и че чрез новия телескоп от НАСА ще измерят точното количество на полезните изкопаеми в недрата на небесните тела.

Необичайният гама телескоп е разработен по поръчка на НАСА, тъй като уредите, с които разполагат, не могат да изследват слоеве на астероиди и по-малки небесни тела.

Космос

Повечето обекти, които преминават през Слънчевата система, почти непрекъснатo приемат заредени частици, ускорени от скоростта на светлината.

Когато светлинните частици се сблъсъкът с повърхността на астероидите, се поражда нов поток от частици, които на свой ред проникват в дълбочината на метеора и в недрата им образуват злато.

С повечето гама телескопи обаче е практически невъзможно да се открие при кои небесни обекти процесът по образуване на злато е завършен.

Причината е, че съвременните телескопи са изградени на базата на германий и свръхчувствителна технология, която бързо изразходва енергията си преди да е завършила изследването.

Новият телескоп на учените от Вандербилт е изграден на базата на стронций, йод и европий, които също реагират на златото в астероидите, но успяват да запазят енергията си.

Телескопът позволява и да му бъде монтиран лендери, които ще ускорят откриването на небесни тела, в които има злато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Регулус
Регулус
27.11.2015 23:13
В земята свършили златото?
1
5