Защо американците празнуват Деня на благодарността?

Защо американците празнуват Деня на благодарността?

Ден на Благодарността

Традициите на американците са сравнително нови в сравнение с европейските и азиатските, които се корят в религиозните им вярвания. За разлика от повечето народи обаче американците не забравят обичаите си.

Един от най-големите празници в САЩ след Денят на независимостта – 4 юли, е Денят на благодарността, който се отбелязва всеки 4-ти четвъртък от месец ноември.

Въпреки че е ноемврийски празник, източниците сочат, че за първи път той е посрещнат на 4 декември 1621 година.

Но защо се празнува Денят на благодарността?

Смята се, че идеята била на пилигримите – едни от първите заселници в Новия свят, които решили да изразят благодарността си към Бог за обилната реколта, като споделили празнична трапеза с коренното население на САЩ - индианците.

През тези години първите заселници можели само да предполагат какво ще бъде количеството от засята продукция на земя, която не познавали.

Според легендите пилигримите се справили с помощта на индианците, които им показали как да обработват американската земя.

През 1621 година е първото отбелязване на Деня на благодарността, но в национален празник за САЩ се превръща през 1863 година с указ на Ейбрахам Линкълн.

Пълнена пуйка

Голямата заслуга за признаването на празника за национален е на редакторката Сара Джоузефа Хейл, която с години е изпращала писма до сменящите се президенти на САЩ.

Макар че празникът има религиозен характер, с течение на времето той се превръща повече в светско събитие. Днес на американската трапеза за Деня на благодарността задължително присъстват пълнена пуйка и тиквен пай, но в ранните години на празника паят е бил доста скромен, а пуйката е била заместена от гъска, патица и дори пощенски гълъб.

Пуйката е традиционното основно ястие за празничната трапеза, но и интересно е, че никой не знае защо точно тази птица се свързва с традицията.

Въпреки че не могат да намерят логично обяснение на този въпрос, американците редовно хапва пуйка за празника - с изключение на една, която е символично помилвана от американския президент.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
25.10.2019 21:58
Историята е доста по-различна. Група заселници се загубили. Без храна и вода едвам оцелявали. Спасило ги индианско племе, а единствената храна с която разполагали и ги нахранили била пуйка. От тук и традицията на този ден да се яде пуешко. Обикновено се пече цяла намазана с мед и портокалов сок. Опитайте - вкусно е
0
0