Марс унищожава спътника си Фобос

Марс

От няколко години Марс е започнал бавно да унищожава естествения си спътника Фобос, уведомяват специалистите от НАСА, които изучават вдлъбнатините и повърхността на Фобос.

Първият етап от разрушаването на небесното тяло вече е започнал и е провокиран от приливните сили между спътника и Червената планета.

Разстоянието между Фобос и Марс е 6000 километра и това е най-късата дистанция между спътник и планета, около която се върти, в Слънчевата система. Учените са категорични, че именно късото разстояние е причината за унищожаването на Фобос.

Луната на Червената планета се приближава към нея с 2 метра на всеки 100 години. Но въпреки че неговият край наближава в планетарни условия, луната няма да се разпадне още 30 до 50 милиона години.

Спътникът е с продълговата форма и е по-голям от двете луни, които обикалят орбитата на Марс. Заради огромната сила на привличане формата на Фобос няма как да е кръгла.

Браздите по повърхността му са с дълбочина от около 30 метра, широчина до 20 метра и дължина от 20 километра. Първоначално се е смятано, че тези бразди са резултат от образуването на големия кратер Stickney.

Модели на изследователите от НАСА обаче откриха, че каналите са се образували в следствие приливните сили на гравитацията между Марс и Фобос. Същите сили между Земята и Луната са причината за приливите и отливите на океаните и моретата.

Теорията за приливните сили е поставена през 1970 година, подкрепена със снимки от космическата сонда Викинг. Но тогава учените са вярвали, че Фобос е с достатъчно плътна повърхност.

Смята се, че вътрешността на спътника е съставена от отломки, които са обвити с дебел външен слой от брашнест реголит.

Вътрешността обаче е склонна към промени, така че да коригира и външната обвивка. Експертите смятат, че това се дължи на напрежение, което с времето ще увеличи браздите по повърхността на Фобос.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари