Спътници проверяват теорията на Айнщайн

спътник

Европейски физици ще проведат най-строгата проверка, правена до момента относно ОТО – общата теория на относителността на Айнщайн.

ОТО представлява общоприета в съвременната физика геометрична теория за гравитацията. Тя е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. В нея са обединени нютоновият закон и специалната теория за относителността.

Айнщайн описва гравитацията като свойство, от което зависи времето. Именно това ще се опитат да потвърдят учените, като ще изследват ефекта от забавянето на времето. За целта ще използват спътници.

Два спътника на навигационната система Галилео, изведени на нецелеви орбити, ще влязат в употреба на учените при прецизните наблюдения. Те ще им помогнат да получат максимално точни резултати.

Според основното твърдение на ОТО гравитацията има способността да забавя хода на времето. По тази логика се приема, че времето на Земята тече по-бавно, отколкото на отдалечено от нея разстояние.

Спътници проверяват теорията на Айнщайн

На спътниците има атомни часовници. Те са пуснати по разтегателна орбита, като това дава възможност за най-точна проверка на теорията. Специалистите възнамеряват да проследят двата спътника, като същевременно сравнят часовниците на Земята и апаратите на борда им.

Опитът ще даде резултати, по-точни от всеки експеримент, правен до момента. Разликите ще бъдат изчислени с точност до 0.0004 процента. Това ще стане най-рано през 2017 година.

Експериментът е първи от този род. До момента ефектът на забавяне на времето е провеждан с атомни часовници, изпратени в Космоса на специалния апарат Gravity Probe A. През 1976 година апаратът бил изпратен на 10 000 км височина и останал там в продължение на два часа.

Тогава ОТО е потвърдено с точност 0.00007 процента. За разлика от тогава обаче, днес спътниците ще са на разположение близо година, което ще позволи дългосрочното и много по-точно наблюдение.

Плановете на учените са през 2017 година да изпратят атомен часовник на МКС, с който теорията ще може да бъде потвърдена или отхвърлена с до 0.0002 процента точност.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати