Мислите, че сте отвлечен от НЛО? Не, просто имате сънна парализа

НЛО

Агенти Мълдър и Скъли от популярния преди години сериал Досиетата Х се опитваха да убедят всички, че истината за извънземните е някъде там. Но учени наскоро доказаха, че проблемът на хората, твърдящи, че са отвлечени от НЛО, е заровен в главите им.

Психолози смятат, че хората, които вярват, че са имали близки срещи от третия вид, в действителност страдат от фалшиви спомени или сънна парализа - по-точно рядка форма на заболяването, която може да включва халюцинации или чувството, че човек е измъкнат от леглото. Описанията на страдащите от това заболяване съмнително много наподобяват разказите на отвлечените.

Изследване в тази насока е направил Кристофър Голдсмит, професор по психология в Лондонския университет. Той специализира в психология на паранормалните вярвания и преживявания. Повечето хора, които са обекти на неговото изследване, съвсем убедено са казвали, че са виждали един или няколко пъти в живота си летящи [чинии], като често при тези срещи са били отвличани.

Професор Голдсмит обяснява, че хората, които правят тези твърдения, са клинично нормални. Все пак, за да бъде отвлечен един човек от извънземни, първо той трябва да вярва в тях. В противен случай той ще има напълно различна халюцинация.

Обикновено отвлечените хора описват ярки светлини, странни звуци и липсващо време, докато са били на извънземните кораби. Подобни са и твърденията на хората, страдащи от сънна парализа.

Интересен факт е, че заболяването е известно и описано още от средата на XIX век. Тогава обаче все още хората не са били запознати с подробности за Космоса. Теориите за извънземните са били непознати.

Психолозите от това време информират, че пациентите, страдащи от заболяването, са описвали демонични създания, седящи на гърдите им.

Голдсмит обяснява, че болните от всяко поколение страдат от демоните на своето време. Самото заболяване се дължи на невроза или други патологични състояния на ума, злоупотреба, травма, стрес, сънна парализа, наркотици, сензорна депривация, липса на сън и други психологически фактори.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати