Откриха най-ценната планета извън Слънчевата система

Планети

Леко скалист и топъл, напълно нов свят, притежаващ своя собствена атмосфера, бе забелязан от астрономи да кръжи в орбитата на едно от близките до Слънчевата система звезди.

Планетата, наречена GJ1132b, е около 1.2 пъти по-малка от размера на Земята и на пръв поглед изглежда се състои предимно от камък и желязо. Това е най-близката планета с размерите на нашата, която е откривана досега извън нашата Слънчева система.

Астрономите описват новия свят като може би най-важната планета, откривана някога извън Слънчевата система. GJ1132b обикаля своята звезда-домакин от клас M, кръстена Gliese 1132.

Тя се намира по-близо до своето слънце, което означава, че получава около 19 пъти по-високи нива на радиация. В резултат на това температурите на нейната повърхност се между 136 градуса и 306 градуса.

Това значи, че е твърде горещо на нея да се заселят хора, но учените смятат, че може да се задържи значителна атмосфера. Според тях условията на GJ1132b са подобни на познатата планета Венера в нашата Слънчева система.

Планета

Експертите смятат, че атмосферата е съставена предимно от хелий и водород, но ако е имало вода на повърхността в миналото, тя може също да съдържа кислород и въглероден двуокис. Въпреки това астрономите предупреждават, че в момента е невъзможно да се направят категорични заключения за състава й.

Вместо това те твърдят, че близостта на планетата, която е на около 39 светлинни години от нашата собствена, би могла да позволи тя да бъде директно наблюдавана с помощта на следващото поколение космически телескопи.

Според доктор Закари Томпсън предстоящият да се пусне в експлоатация през 2018 година телескоп на лаборатория Джеймс Уеб ще позволи да се измери светлината, идваща от планетата и ще даде повече подробности за нейната атмосфера.

Планетата е много по-гореща от Земята, много по-гореща дори и Венера. Тя е много близо до своята звезда-домакин. Там температурата е равна на тази във вашата печка.

Въпреки това, тя е най-ценната планета извън Слънчевата система, поне за астрономите, защото ние ще можем да я наблюдаваме пряко и да се сдобием с нечувани досега данни за нейния състав и дори произход, развълнувано казва доктор Томпсън.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати