Наблюдаваха най-голямата експлозия в Космоса след Големия взрив

Наблюдаваха най-голямата експлозия в Космоса след Големия взрив

Простираща се на разстояние почти два милиона светлинни години експлозия, която се е състояла преди десетилетие, се смята, че е била най-мощното събитие във Вселената след Големия взрив. Това огромно изригване, което все още разкъсва далечна група от галактики, е било заснето, показвайки цялата си мощ и енергия върху изображение, представено от астрономите от Кралския научен институт.

Групата небесни тела, известна като MS 0735.6 + 7421, се държи заедно с помощта на свръхмасивна черна дупка с център, на който се дължи този огромен изблик на енергия. Мощни струи на радиовълни могат да се наблюдават да излизат от черната дупка, като това е описано като най-голямата експлозия във Вселената, която все още предстои да се види от учените.

Огромният взрив на енергия се смята, че продължава вече повече от 100 милиона години и е причинен от огромно освобождаване на гравитационна енергия от черната дупка. Това се дължи на материята, която е бурно изхвърляна, преди да бъде притеглена от черната дупка.

Астрономите смятат, че чудовищната свръхмасивна черна дупка е погълнала еквивалента на 300 милиона слънца, за да произведе тази умопомрачаващо голяма експлозия. Тя е толкова мощна, че светещите струи от радиовълни и огромният взрив на рентгенови лъчи, които са излъчени, могат да се видят да блестят през горещия газ, който обгражда галактическото струпване.

Въпреки че експлозията е била забелязана за първи път през 2005 година, учени, работещи в обсерватория Чандра в Северна Англия за засичане на рентгенови лъчи на НАСА – телескоп, който е в орбита далеч над земната атмосфера, са комбинирали серия от снимки на MS 0735.6 + 7421, за да илюстрират силата на експлозията. Новото съставно изображение бе пуснато като част от колекцията изображения от архива на Чандра, в който са били събирани данни в продължение на 16 години.

MS 0735.6 + 7421 е отдалечена на около 2.6 милиарда светлинни години от Земята и се намира в съзвездието Жираф (голямо бледо северно съзвездие, намиращо се между Поларис и Персей). Учените са имали възможност да наблюдават мащабното събитие благодарение на рентгенови телескопи, за които доскоро се смяташе, че са безполезни.

Д-р Майкъл Уайз, астрофизик в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, участващ в проучването, обобщава: Откриването на това изригване показва, че рентгеновите телескопи са необходими и с тяхна помощ могат да се разберат някои от най-значимите събития във Вселената.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
не че нещо
не че нещо
11.12.2015 01:37
"Простираща се на разстояние почти два милиона светлинни години експлозия, която се е състояла преди десетилетие"
Seem legit, обаче щяхме да гръмнем и ние ако я виждаме вече
1
0