Дали Титан е злият близнак на Земята?

Сатурн

Спътникът на Сатурн – Титан, е свят, наполовина от размера на Земята. Там температурите на топене са толкова ниски, че метановите басейни по повърхността му и вулканите бълват лед. Въпреки негостоприемната си атмосфера луната на Сатурн Титан има някои забележителни прилики с нашата планета.

Учените, участващи в мисията на Касини-Хюйген до Сатурн и неговите луни, са публикували нови снимки, които показват огромни дюни на изместващ се пясък, състоящи се от въглеводород и намиращи се върху повърхността на Титан. Те носят забележителна прилика с намерените в пустини дюни тук на Земята.

Всъщност учените смятат, че тази Сатурнова луна е толкова подобна на нашата собствена планета, че сега използват Земята като модел, за да се проучи как климатът на Титан се е променил. Изследователите казват, че дюните, които покриват до 17 процента от повърхността на Титан, предполагат, че климатът на спътника на Сатурн е бил много по-различен в миналото, сравнен със сегашния.

Учените вярват, че тези дюни може да са останките на древно езеро, което отдавна се е изпарило и формирало тези вятърно-образни хребети. Професор Филип Пайли, космолог в Университета на Бордо, и неговите колеги сравняват снимки на въглеводородните дюни с пясъчни такива, намиращи се в пустинята Намиб в Намибия и Великото пясъчно море в Западен Египет.

Титан, който е с диаметър от 5 150 километра, е вторият по големина естествен спътник в Слънчевата система и е по-голям от планетата Меркурий. Титан получава само един процент от слънчевата светлина, която достига до Земята, което означава средна температура на повърхността от -180° C.

Атмосферата му е известно, че се състой главно от азот и метан, докато повърхността е изградена от замръзнала вода, която се е превърнала в твърд като камък лед при тези мразовити температури. Измерванията чрез сонда на Хюйген са потвърдили, че има чести валежи на течен метан и езера от запалим въглеводород, който съществува като газ на Земята, покриващи големи площи около полюсите.

Въпреки това около екватора снимки, изпратени обратно от космическия апарат Касини, разкриват огромни дюни, изпълващи регионите, известни като Фенсал - на север от екватора, и Азтлан - на юг. Тези последни открития показват, че те са били покрити с езера от течен метан в миналото, което означава, че климатът на Титан се е променил драстично.

Също се предполага, че Титан някога е бил дори по-студен, като се затопля през последните 100 милиона години, променяйки своя климат както е сега.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати