Учени предвиждат бъдещите климатични промени по пръстените на дърветата

Дърво

Колкото и невероятно да звучи, отрязването на дълголетно дърво може да се използва от учените, за да предскажат бъдещото, пише Дейли Майл. Разбира се, в това няма нищо мистично. Просто изследователите могат да създадат модел на климатичните промени по дървесните пръстени на отрязания ствол.

Комбинирането на данни от пръстените позволява на учените да създадат атлас на промените в климата през последните 2000 години. Тази информация може да се използва, за да се предвиди бъдещото, като дори се прогнозират и събития като глад, безредици и конфликти.

Гадателският, но научен проект е наречен Атлас на сушата в Стария свят или OWDA, от съкращението на английски. Негов основен автор е биологът от Колумбийския университет в САЩ доктор Едуард Кук. Той е правил чрез подобно изследване карта на засушаването в Азия и Северна Америка, преди да се насочи към Европа.

Той смята, че обединяването на трите атласа може да хвърли светлина върху глобалните причини за суша и климатични вариации. В проучването например се подчертава значението на факта, че Северноатлантическите промени в климата са засегнали пряко и този в Европа, и по-конкретно били причина за превръщането на Европа в по-влажна северно от Алпите и по-суха на юг от тях.

Проектът на американският биолог също е помогнал със задна дата да се анализират някои историческите събития от климатична гледна точка. Например, големият глад в Ирландия през 1740-1741 г. доскоро будеше много въпросителни. Историци и учени се чудеха какво точно е причинило една от най-големите трагедии в Европа.

Създаденият атлас обаче е показал, че през пролетта и лятото на 1741 г. имало изключително слаби валежи – факт, който е изиграл голяма роля за последвалите събития.

Дървета

Атласът също е позволил на изследователите да визуализират прогресията на прекомерните валежи в Европа през 1315-1317 г. Това в крайна сметка направило опазването на реколтата почти невъзможно и е предизвикало глад по целия континент.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати