Пуснаха в продажба автомобил, създаден на 3D принтер

Екоавтомобил

Широко разпространеният в близкото минало автомобил Трабант е реабилитиран. Вече с чиста съвест можем да кажем, че съществува хартиен автомобил. Това стана възможно, след като малка автомобилна компания от Аризона пусна в продажба първата електрическа кола, напечатана на 3D принтер.

Компанията LMD наскоро оповести дори, че автомобилът е достъпен за широката аудитория в началото на 2016 година. Засега моделът ще се предлага в ограничени количества. Цената на 3D произведението ще е 53 хиляди долара.

Благодарение на гъвкавостта на 3D печата уникални форми на купето може да бъдат съобразени с индивидуалните предпочитания на всеки един клиент, заричат се от компанията. Въпреки това засега автомобилните общности зад Океана посрещнаха хладно проекта и дори сравниха колата с детското автомобилче от популярното в САЩ филмче Ноди.

От аризонската компания обаче се надяват да направят истински пробив на пазара за електрически и природосъобразни автомобили. Очакванията им са най-големите им продажби от продукта им да бъдат реализирани в Европа.

Повод за тези надежди на компанията са високите екологични изисквания в Европа, с които производителите са се съобразили. Производството на новия автомобил е в пъти по-щадящо природата, отколкото на обикновен. Още повече за създаването на 3D иновацията е използван силно напластен картон под налягане. За моторните части също се използвани екосъобразни материали.

Единствените части, които са като на стандартните автомобили, са гумите. От компанията обаче оповестиха, че в момента се работи и в посока на създаване на нови природощадящи материали.

3D принтер

В крайна сметка компанията изуми и американската автомобилната индустрия, като спечели наградата за най-иновативен модел на световното изложение на автомобили, проведено в началото на юли тази година в Лас Вегас.

От LMD съобщават, че вече работят по няколко нови модела от серията. Първите от тях вече са преминали федерални изпитания за безопасност при катастрофа и са получили нужните магистрални сертификати. Фабриката за производството на новите автомобили е разположена в Ноксвил, Тенеси.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари