НАСА засне странна светлина да излиза от черна дупка

НАСА засне странна светлина да излиза от черна дупка

Черна Дупка
Снимка: blastr-com

Необичайна активност засне телескопът на НАСА NuSTAR в масивната черна дупка Markarian 335. На изображението ясно се вижда как от черната дупка се отделя необикновена светлина.

До момента науката беше установила, че черните дупки могат да поглъщат различни обекти, но за първи път е видно и че могат да излъчват, което е истинска революция за познанията до момента.

Телескопът NuSTAR е снимал короната на черната дупка. Наблюдаваният лъч енергия е напълно непонятен за учените и предположения около неговото сформиране все още се очакват.

За първи път се вижда, че черна дупка е способна да генерира енергия, казва Дан Уилкинс от Университетът Сайнт Мери. Според него заснетите изображения ще са от голяма полза при изучаването на свръхмасивните черни дупки и техните възможности да влияят на Вселената.

Главният изследовател, разглеждащ заснетите обекти от NuSTAR, Фиона Харисън също отбелязва, че енергийният източник е мистериозен. Нужно е да се разгледа цялата структура в пълните размери на черната дупка.

Markarian 335 се намира на 34 милиона светлинни години от Земята, но може да даде ясни улики за функцията на черните дупки в целия Космос.

Без значение как се формира наблюдаваната светлина, тя със сигурност оказва някакъв ефект върху определена функция на Вселената, категорични са учените от НАСА.

Само преди няколко месеца световноизвестният физик Стивън Хокинг изрази нова теория за черните дупки. Той твърди, че е открил механизъм, доказващ, че черните дупки водят към други вселени.

Ако попаднете в черна дупка, не се предавайте. Има начин за измъкване, каза Хокинг.

На пръв поглед нищо не може да излезе от нея, но по логиката на вселената нищо не изчезва и би трябвало да се появи някъде другаде.

Според Хокинг точно това се случва по два начина - или се превръща в своеобразна холограма на ръба на черната дупка, или излиза от нея, но в алтернативна вселена.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати