sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Суеверията, в които вярват испанците

Суеверията, в които вярват испанците

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60824
Суеверията, в които вярват испанците
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Испанците са суеверни не по-малко от всяка друга нация на планетата. При тях обаче има малко по-различни поверия, които могат да ги изплашат, тъй като символизират нещастието.

В Испания например най-фаталният ден в годината не е петък 13-ти, както е на повечето места, а вторник 13-ти. Причината вторник да е по-опасният ден от петък е, че вторият ден от седмицата се покровителства от римския бог Марс.

По тази причина вторник носи името на римския бог – мартес, а още през Средновековието са определяли деня като малкото зло.

Марс според римската митология сее разруха, войни и заради това инцидентите във вторник са по-възможни според поверията на испанците.

Жителите на тази държава смятат и за изключително лош късмет да оставите шапката си на леглото. Смята се, че това суеверие идва от легенди, според които зли духове живеят в косите на хората.

суеверия при испанцията

И оставяйки шапката си на леглото според суеверието духовете могат да завладеят дома ви.

За испанците най-злощастният подарък е ножът или ножицата, защото вярват, че с тях се носят скандалите в семейството. От друга страна, подходящ подарък е кактусът и почти във всяка къща има саксия с това растение, защото се смята, че то пази от злите сили.

В никакъв случай не трябва да подарявате жълти дрехи, за да не стигне злото до вас и любимите ви хора. Жълтото е цветът на сярата и оттам се вярва, че е и цветът на Дявола.

Лош късмет ще си донесете и ако си подавате солницата от ръка на ръка според испанците. Най-добрият вариант е да я поставите пред човек, който я иска.

Суеверия в Испания

В Испания не вярват в 9-те живота на котките, като в тази страна те са съкратени до 7.

Едно от най-популярните суеверия сред жителите на Испания е свързано с празнуването на Нова година. През последните 12 часа от старата година на всеки кръгъл час хапват по едно зърно грозде, за да имат късмет и да бъдат щастливи през Новата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати