Откриха амфибия вампир, живяла преди 280 милиона години

амфибия вампир

Със своите изпъкнали очи и способността си да възстановяват опашките си днешните саламандри са едни от най-необичайни същества, бродещи по Земята. Колкото и необичайни да са обаче, техните прародители били в пъти по-странни, пише Дейли мейл.

Наскоро при археологически разкопки в Бразилия учени откриха нов вид древен саламандър, живял преди 280 милиона години. Наречен Timonya annae, фосилите му показват, че той е приличал на пълзящ зъбат ужас с дължина 1.40 метра, а тялото му било нещо като кръстоска между модерен мексикански саламандър и змиорка.

Подробно описание на прародителя на днешните саламандри излезе в списание Нейчър Комюникейшънс. Находката бе намерена от международен екип, включващ учени от Бразилия, Аржентина, Германия, САЩ и Южна Африка.

Водещ на разкопките е д-р Марта Рихтер, палеонтолог и главен мениджър на отдела по събиране на експонати към Природонаучния музей в Лондон. Тя разказва, че древната амфибия се е хранила с малки риби и дори същества от собствения ѝ вид.

Отличителна черта на Timonya annae били огромните зъби, които били някак несъразмерни за главата му. Самата им форма обаче накарала учените да предположат, че те били предназначени не толкова за разкъсване, колкото за пробиване. Този факт довел до хипотезата, че този вид амфибия не се хранел с месо, а пиел кръв. Засега обаче теорията не среща достатъчно подкрепа в научната общност.

Все пак новата находка попълва една важна географска празнина в разбирането на еволюцията и адаптацията на групата на земноводните. Досега учените смятаха, че този вид гръбначни животни са живеели основно на територията на Северна Америка и Западна Европа. Това е първият подобен фосил, открит южно от тропиците.

Това откритие е забележително, тъй като повечето от това, което ние разбираме за развитието и адаптирането на земноводните, се основава на фосили, намерени в Европа и Северна Америка, казва д-р Рихтер. - Сега вече сме убедени, че древните роднини на саламандрите са се срещали и на Пангея, огромния континент, част от който е днес територията на Бразилия.

Тези находки ще помогнат на учените да определят как животните се разпространяват по време на периода Перм - преди 299 до 253 000 000 години, и как те са колонизирали нови области.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати