Цяла Русия избира име за кораба, който ще лети до Луната

Совалка

На 30 август тази година руските космолози официално обявиха, че ще изпратят космически кораб до Луната през 2016 година. Те обявиха конкурс за избора на име, в който участие може да вземе всеки руски гражданин. Наградата за победителя е разрешение за присъствие на космодрума Бойконур по време на излитането на совалката Съюз, което ще се състои през пролетта на 2016 година.

От 30 август до 2 ноември се проведе първият етап на конкурса. По време на него бяха получени над 6 000 предложения за име на космическия кораб. 40 % от тях са изпратени от младежи между 18 и 30 години. Резултатът ще бъде оповестен на 15 януари 2016 година след гласуване.

Най-активни с предложенията на имена били жителите на Северозападния регион, Урал и Централна Русия. Най-често предлаганите имена били на легендарни или исторически личности, пионери и изследователи на космоса. Не липсвали и асоциации, свързани с митологията и фантастиката. Имало и много географски имена, както и наскоро влезли в употреба думи.

В следващия етап от конкурса сред многото имена трябва да бъде избрано едно, което ще осигури първия ред на автора му на космодрума Бойконур. Окончателният вариант ще бъде избран от жури под ръководството на

генералния директор на Роскосмос Игор Комаров и ще бъде оповестен на 15 януари 2016 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати