Ново за ДНК веригата! По-близо сме до ключа на живота

ДНК

Учените от Медицинския колеж в Бейлър, САЩ и университета на Лийдс, Великобритания направиха феноменално откритие относно човешкия генетичен код. Оказва се, че ДНК веригата е много по-сложна от предполагаемата до момента двойна спирала. Тя е разнообразна и доста изменчива.

Учените са изследвали веригите на ДНК с мощен електронен микроскоп. По техните данни британците са съставили прецизен компютърен модел. Всичко това било с цел изучаване на суперспиралната ДНК - модификация, в която ДНК се открива в ядрото на жива клетка.

Резултатите показали, че в разгънат вид, който е около 1 м, подобна модификация ДНК образува разнородни фигури по цялата си дължина. Оказали се, че острите ъгли, осморки и други фигури са в постоянно движение.

Сред другите открития е механизмът, по който тази гъвкавост на ДНК веригата става възможна. На някои места връзките между сдвоените азотни основи А, Т, Г, Ц, от които се състои цялата молекула, се отварят. По този начин на тези места връзките стават шарнири и позволяват свободно движение.

До момента се смяташе, че спиралите на ДНК представляват двойна спирала. Заключението обаче бе направено на база на разглеждането на няколко малки частици от целия геном - едва един оборот от двойната спирала.

ДНК Верига

Настоящото изследване разглежда конструкцията на ДНК в доста по-голям мащаб - до няколкостотин базови двойки. Това позволява поведението на молекулите да бъде разгледано много по-детайлно. Учените са на мнение, че прецизното изучаване на ДНК веригата е ключът към разбиране на живота изобщо.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари