Астрономи погледнаха 8.5 милиарда години назад във времето

Галактики

Космическият телескоп Спицър и инфрачервеният космически телескоп WISE засякоха гигантски куп от галактики. Те се намират в много отдалечена част от галактиката. Астрофизиците са ги нарекли MOO J1142 + 1527.

Голямото скупчване на далечните галактики е на разстояние 8.5 милиарда светлинни години от нашата планета. Откритата космическа структура включва милиарди звезди, свързани помежду си от гравитацията.

Галактичният куп бе забелязан благодарение на комбинираната работа на телескопите Спицър и WISE. Докато Спицър помага на учените да открият местонахождението на най-далечните космически структури, WISE може да предостави най-големите изображения на Вселената. Това дало възможност да бъде регистриран най-масивният галактически куп, познат на астрономите до момента.

Светлината на купа MOO J1142 + 1527 достига до Земята изключително бавно. Това дава възможност на учените да се върнат 8.5 милиарда години назад - тогава, когато Вселената е била млада.

Според данните и познанията за това как галактическите купове увеличават размерите си в процеса си на развитие, те заключват, че новооткритият такъв куп е сред 5-те най-масивни, образували се по онова време.

Телескопи

Целта на учените е да открият изначалните най-големи купове, след което да проследят как са еволюирали в екстремните космически условия.

Направените от двата телескопа снимки могат да бъдат видени на официалния сайт на Американската космическа агенция НАСА.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати