Сонда успешно изплува от океана на спътник на Сатурн

Сатурн

Сондата Касини, която бе изпратена на Енцелад (естественият спътник на Сатурн), изпрати всички снимки и научни данни, които събра при своето гмуркане в горещите гейзери, изхвърляни от южния полюс на луната.

Линда Спайкър, ръководител на мисията Касини в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, е категорична, че данните, получени от сондата, дават възможност на учените да разгледат Енцелад по един доста по-детайлен начин. Тя е сигурна, че анализът им ще разкрие до момента непознати за науката неща.

През изминалата седмица сондата предприе предполагаемо фатално гмуркане под повърхността на планетата. Тя се спусна на 49 км под южния полюс на Енцелад. По време на глуркането Касини прелетя през гейзерите, като взе проби, за да определи техния химичен състав. По този начин учените ще определят дали океанът, който се крие в недрата на планетата, е потенциално обитаем. До момента единственото сигурно е, че е горещ.

Веднага след като всички данни и снимки бяха получени в нощта на събота срещу неделя, НАСА побърза да ги публикува необработени на сайта на проекта Касини.

Следващата стъпка е събраните данни да се изследват щателно. Процесът ще отнеме няколко седмици и ще позволи на планетолозите да разберат от какво е съставен океанът под ледовете на Енцелад. Освен това те се надяват да разберат и откъде идва пясъкът, който спътникът изхвърля в космическото пространство заедно с горещите води.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Антон
Антон
05.11.2015 10:48
Оправете си новината - за пореден път пишете пълни глупости! Сондата НЕ се е гмурнала под повърхността на Енцелад, а е прелетяла през излизащата струя на южния полюс, която е с предполагаем произход от океан под подърхността.
0
1