Учени обещаха да намерят луните от Аватар

Учени обещаха да намерят луните от Аватар

Американски астрономи обещават да открият в най-скоро време обитаеми луни, подобни на Пандора от кинохита на Джеймс Камерън „Аватар”. Според техните прогнози това няма да им отнеме повече от десет години.

В триизмерната епична киносага расата на триметровите синекожи гиганти обитава планета, която прилича на Земната Луна, и се върти около газов гигант, който прилича на Юпитер.

Специалистът по екзопланети Лайза Калтенегър от Смитсонианския център по астрофизични изследвания е убедена, че шансовете за съществуване на пандорообразен свят са доста големи.

Според нея новият космически телескоп на НАСА James Webb Space Telescope ще улесни изучаването на най-близките до планетата ни луни и да изясни адли те са обитаеми.

Астрофизиците са на мнение, че един от най-реалните кандидати за реалната Пандора всъщност е звезда А от съзвездието Алфа Кентавър, около която във филма „Аватар” се върти газовият гигант Полифем и неговата луна Пандора.

Учените не смеят да изкажат мнение какъв точно би могъл да е животът, който ще открият на тази звезда. Дали тя е обитавана от огромни същества с кожа, различна от нашата, или пък те изглеждат така, както дори не можем да си представим.

Повечето изследователи са убедени, че цивилизацията, която ще открием, ще бъде на светлинни години напред спрямо нашето развитие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати