Не сме сами във Вселената, доказа далечна звезда!

Извънземни

Трудно е да се повярва, че това, което виждаме, са реални данни, казва главният астроном на университета в Йейл Тебита Бояджин. Всяка изказана от нас теория среща стотици аргументи против, разказва още тя.

Авторитетният учен говори за отдалечената звезда KIC 8462852, която има все още неразгадани от науката трептения. Още повече че през определен период от време необичайното небесно тяло просто изчезва от небосвода.

Наскоро Бояджин издаде книга, посветена на звездата, съдържаща възможните обяснения за необичайното ѝ държане. Дебелият том привлече вниманието дори на Кралското астрономическо общество, което посвети няколко научни конференции на него. В изданието професорът от университета в Йейл защитава тезата, че странното поведение на звездата е в резултат на дейността на извънземна цивилизация.

Професор Бояджин и колегата ѝ астроном Джейсън Райт започнаха работа по създаването на специален протокол за търсене на признаци на неземна цивилизация. KIC 8462852 беше точно това, което толкова години търсихме и което ще ни помогне да докажем, че не сме сами във Вселената, разказва Райт.

Според двамата учени странните премигвания на звездата се дължат на рояк от мегаструктури, построени в нейната орбита. Според тях съоръжение, оборудвано със слънчеви панели и с площ, равна на Атлантическия океан, кръжи около KIC 8462852, за да събира енергия от звездата.

Когато професор Бояджин ми показа данните, бях изумен от това колко невъзможни изглеждат, ако се съпоставят с нашата наука, казва Райт. - Извънземните винаги са били последното и най-нежеланото обяснение, но в случая с KIC 8462852 просто не може да има друго допускане. Абсолютно съм убеден в това, казва още той.

За момента тезата на двамата учени се приема меко казано скептично. Тя не е отхвърлена със смях и презрение единствено поради огромния авторитет, който Райт и Бояджин са изградили през годините, пише Вашингтон поуст.

KIC 8462852 бе открита през 2010 година от така наречения отдел Планет хънтърс, т.е. Ловци на планети, към Йейлския университет. Използвайки данни от космическия телескоп Кеплер, доброволци пресяват записи на 150 000 звезди извън нашата Слънчева система, като ги групират според нивата им на яркост.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати