Кометата Лавджой пръска алкохол и захар в Космоса

Комета Лавджой

Екип от Парижката обсерватория установи, че кометата Лавджой сее немалки количества алкохол и захар из Космоса. Нови данни са показали, че небесното тяло съдържа етилов алкохол като този, който съдържа всички алкохолни напитки.

Това е първият известен случай на науката, като експертите казват, че са истински изненадани от факта, че комета може да пренася алкохол в пространството.

Установихме, че количеството алкохол, което Лавджой изпускаше в пика на своята активност, се равнява най-малко на 500 бутилки вино в секунда – казва експертът от обсерваторията Никълъс Бивър.

Астрофизиците казват, че на Лавджой са открити 21 органични съединения, както на много други комети. За разлика от тях обаче, на Лавджой тези съединения са причина за алкохолното и захарното ѝ съдържание, които е в пълен унисон с името на небесния обект (любовна радост).

Според учените наличието на подобни молекули върху Лавджой може да докаже, че този вид космически обекти са пренесли органичните молекули и са донесли живота на планетата ни.

Комети

Молекулите са открити в газовия шлейф на кометата, сред които най-любопитните са етилов алкохол, гликолалдехид, монозахариди.

Кометата Лавджой, каталогизирана като C/2014 Q2, е една от най-ярките и най-активните, наблюдавани след преминаването на кометата Хейл-Боп през 1997 година.

Тя е много интересна за специалистите, защото ядрото ѝ е много активно, а орбитата ѝ е сравнително близо до Земята.

При преминаването край Слънцето и Земята през януари тя остана видима с невъоръжено око повече от месец, като при максималната си активност изхвърляше над 20 тона водни пари в секунда.

Учените казват, че следващият път, когато кометата Лавджой ще може да се наблюдава, ще бъде едва след осем хиляди години. Чрез газовете, които освобождава, доближавайки Слънцето, специалистите изследват състава ѝ.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Землянин
Землянин
07.11.2015 21:49
Знаех си ,че кометите са туристическите лайнери на извънземните.
1
0