Мишкин ден е! Днес не се споменава думата мишка

Мишкин ден е! Днес не се споменава думата мишка

На 27 октомври православната църква отбелязва паметта свети Нестор, а според народния фолклор днес е Мишкин ден, заради което се изпълняват различни ритуали за изгонване на мишките.

Първото правило е през целия ден да не се споменава думата мишка, защото се смята, че по този начин каните гризачите в дома си.

Днес жените не трябва да шият или да пипат остри предмети като нож, ножици и куки, за да не ви пакостят мишките през зимата. В горния край на входната врата трябва да се постави червен вълнен конец или парче плат за предпазване от гризачите.

В някои краища на Българи се омесва и обредна пита за мишките. Преди да се опече питката, трябва да се украси с котешки лапи, а след като е готова - да се намаже обилно с мед.

В някои села се провежда и т.нар. Мишкина сватба. При нея две жени с еднакви имена намират мъжка и женска мишка, за да ги преоблекат като младоженци и ритуално да ги венчаят. След сватбата ги пускат в гората, вярвайки че останалите мишки от селото ще ги последват.

На някои места в България отбелязват празника днес, а на други – на 24 ноември, когато се почита паметта на Света Катерина.

Мишкин ден и Св. Нестор

Според някои легенди мишките са се появили, след като Дяволът е влязъл за първи път в църква, а според други – Свети Нестор ги пуска на бял свят, след като убива гладиатора Лий.

На 27 октомври се почита и паметта на Свети Нестор. Той е затворен и принуден да се бие на гладиаторската арена, защото е проповядвал християнската вяра. Нестор е посветен в християнството от самия Свети Димитър Солунски.

Като гладиатор Нестор се изправя срещу Лий, който убивал противниците си с копие. Той успява да надвие Лий, но император Максимилиан нарежда да посекат Нестор, докато е в килията си и отнема живота на светеца.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати