Бактериите контактуват помежду си на свой собствен език

Бактериите контактуват помежду си на свой собствен език

Нови изследване установи нещо твърде интересно, за което учените дори не бяха и предполагали. Оказва се, че бактериите имат свой език и не само общуват помежду си, но и могат да координират действията си.

Американски учени откриха, че за да комуникират помежду си, бактериите използват електрически сигнали. По този начин колониите им могат да съгласуват действията си. Така се създава т.нар. микробиологичен мозък.

Бактериите са едни от най-простите организми, откривани в природата. Именно фактът, че могат да общуват помежду си, обяснява механизма на заразяване с тях. Дори да са уязвими и малко на брой, те съумяват да увеличат количеството си, преди да атакуват имунната система на гостоприемника и да се опитат да я превземат.

Тестовете са установили, че механизмът на комуникация е прецизен и ясно установен. Оказва се, че милиардите еднакви колонии установяват връзка чрез сигнали по пътя на натриевия йон - наелектризиран атом. По този начин бактериите във вътрешността съобщават на тези в периферията, че са гладни. От своя страна периферните започват активно да създават нови клетки с хранителни вещества за тези от вътрешността.

Бактериите контактуват помежду си на свой собствен език

За да докажат принципа на комуникация, учените са направили опит. Те са прекъснали канала с поток от йони. Резултатът бил повече от показателен – комуникациите между бактериите мигновено спряла.

Заключенията са, че бактериите си комуникират на химичен език, който им позволява да координират всичко помежду си – както защитата, така и атаките. Откритието ще доведе до изключително много промени в разглеждането на механизма на болестите и методите за лечението им.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари