Внимание! Нова опасна зона на Слънцето заплашва Земята

Слънце

Учени от руската Хелиофизична служба предупредиха, че са открили потенциално опасна област на Слънцето. На 19 октомври те са наблюдавали група петна, от които бавно се формирала областта 2436 (N09E44) със сложна магнитна конфигурация. Според тях тя е потенциално опасна.

При наблюденията в групата са наблюдавани само три изригвания от сравнително ниския клас С. Въпреки това учените я определят като потенциално опасна.

Подобни изригвания пак от клас С са наблюдавани и в групата 2434, която се намира на централния меридиан на Слънцето. Нейната магнитна конфигурация обаче е проста и от нея не се очакват по-мощни изригвания, за разлика от група 2436.

Короналните изхвърляния на слънчевия диск са изключително опасни за Земята. Те предизвикват геомагнитни бури, които влияят на човешката психиката и технологиите. Рентгеновото излъчване на слънчевите изригвания се дели на пет класа в зависимост от мощността. Те започват от минималния клас А0.0 и следват по скалата В, С, М и X. А0.0 съответства на мощност на излъчване 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята.

Подобни наблюдения са от изключително голямо значение, тъй като до момента човечеството не е открило начин как да предвижда мощните геометрични бури. Короналното изхвърляне става неочаквано и се усеща едва след като достигне Земята. То може да причини изключително сериозни проблеми.

Слънчева активност

При най-голямата магнитна буря, регистрирана до момента през 1859 г - Събитието Карингтън, изригването било толкова силно, че застигнало Земята за 18 часа и предизвикало пълния отказ на телеграфните системи в цяла Северна Америка и Европа. Навсякъде по света се наблюдавало сияние, а на места нощите били светли като ден.

Учените ще продължават да наблюдават група 2436. Притеснителен е фактът, че зоната продължава да се разширява. Те се надяват този процес да спре, защото ако това не стане, Събитието Карингтън може да се повтори. А днес човечеството ще пострада много повече отпреди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати