Какви суеверия съпътстват появата на комети?

Комети

Астрономическите обекти в Слънчевата система открай време представляват интерес за хората от различни култури. През годините те са гледали на тях не само като на тайнствени образувания, но и като на феномени, загатващи за приближаващи неприятни събития. Това става причина кометите да бъдат наричани пратеници на смъртта и заплаха за Вселената.

С ужас и същевременно със страхопочитание представителите на различните общности се отнасяли към тях. Те виждали в кометите разнообразни образи. Едни вярвали, че кометата е жена с дълга коса, символизираща смъртта. Други пък виждали в астрономическия обект меч, който предвещава войни и бедствия. Тези поверия обаче не са никак случайни. Те са предизвикани от множество злочести събития в историята.

Така например Аристотел преписва на комета от 373-372 г. пр. н.е. силно земетресение Ахайе. Тя е свързвана още с чуми, наводнения и други бедствия. Наричана е предшественик на бури и студове.

Някъде около шести век част от известната ни Халеева комета, която през определен период от време минава покрай планетата, се е разрушила в нашата атмосфера. Това, от своя страна, довело до драстична промяна в температурата. Заради понижаването на градусите настъпила суша, която пък станала причина за глад.

След като кометата се е разбила, прахът от нея се е разнесъл в земната атмосфера, скривайки Слънцето. Последвал низ от катастрофи. Това станало причина хората от Древността да смятат, че тя е предшественик на злини, твърдят учени от Колумбийския университет.

Кометите присъстват от доста време в историята. Появата им обикновено се смята за лоша поличба, смята и Уди Съливан от Вашингтонския университет.

Същевременно според римляните смъртта на Юлий Цезар е предсказана от комета и това става причиня римляните да вярват в неговата божественост. Друга комета пък според тях е причинила множество кръвопролития по време на битка между Помпей и Цезар.

Кометите продължават да предизвикат страх и по-нататък в историята. В Англия Халеевата комета е обявена за причинител на чумната епидемия, както и носител на други лоши събития. През Средновековието нейната поява била свързана с разрастването на Османската империя, всяваща страх в редица народи. След завоюването на Константинопол през 1453 година страхът към кометата на Халей се увеличава.

Сред набедените кометите е и Хейл Боп. С нейното откриването през 1995 година се тръгва мълвата, че тя крие в себе си НЛО. В щата Калифорния, САЩ, е формирана религиозна група, която твърди, че с тази комета настъпва и краят на света. При приближаването на обекта през 1997 година, почти четиридесет човека слагат край на живота си.

Същевременно не всички общности били убедени в злините на кометите. През седемнадесети век европейците вярвали, че кометите повлияват на времето и допринасят за добиването на по-качествено вино.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари