Астероид ще прелети покрай Земята на Хелоуин

Астероид

На един от най-страшните и обичани от децата празници Хелоуин над Земята ще прелети астероид, който учените досега дори не бяха забелязали.

Специалистите от НАСА съобщиха, че гигантски астероид ще прелети в непосредствена близост до Земята на 31 октомври. Те обясняват, че до момента не са успели да го засекат поради високата скорост, с която се движи, както и непредсказуемата му траектория.

Небесното тяло е забелязано преди две седмици от разположената на Хаваите автоматична система Pan-STARRS. То е получило названието 2015 TB145. Учените успокояват, че въпреки че ще премине изключително близо до Земята, астероидът не представлява никаква опасност.

Въпреки всичко, той попада в групата на опасните небесни тела, тъй като ще прелети много по-близко от безопасния праг от 7 403 000 километра.

Според изчисленията астероидът е с диаметър от 280 до 620 метра. Той ще премина на 499 000 км от Земята със скорост от 35 км в секунда. За сравнение Челябинският метеорит се е движел с 19 км в секунда.

Удар с Астероид

Челябинският метеорит навлезе в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 година над Челябинска област в Руската федерация. Космическото тяло бе фрагмент от астероид и се взриви на височина около 50 километра. Предполага се, че взривът е изкуствено предизвикан от местната противовъздушната отбрана. В резултат над Челябинска област се посипаха множество отломки.

Астероидът 2015 TB145 е най-големият обект, който приближава толкова много планетата ни през последните години. За последно това се случи през 2006 година. Следващото подобно небесно тяло с подобни размери наблюдавано от учените - 1999 AN10, ще прелети покрай Земята през 2027 година.

За съжаление за почитателите на подобни явления, преминаването на астероида няма да може да се наблюдава с невъоръжено око. За да му се насладите, ви е нужен телескоп.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари