Как да повярваме отново в себе си

Тъжно Момиче

Понякога се случва така, че губим увереност в собствените си сили. Не можем да свършим нищо, защото каквото и да започнем, всичко се проваля. Често това се случва, след като човек е бил подложен на голям стрес поради раздяла с любим човек, загуба на работа или на близък или друга причина.

Ниското самочувствие и липсата на увереност води до поредица от неуспехи както в личния живот, така и в работата. Това се отразява на психическото здраве и човек попада в омагьосан кръг, от който е много трудно да излезе.

Спомнете си моментите, в които сте постигали успехи и дори ги запишете на лист, който да поглеждате всеки път, когато решите, че за нищо не ставате. Може и да ви се наложи да изпишете много листове, защото със сигурност сте имали успехи неведнъж.

Започнете да си водите дневник. Това е много добър начин да анализирате постъпките си и да кажете всичко онова, което ви измъчва, но не можете да го споделите дори с най-близките си хора. Вземете лист и за не повече от 20 минути напишете всичките си положителни качества. Ще видите, че всъщност имате много ценни качества, които ще ви помогнат да постигнете всяка цел, която си поставяте.

Всеки път, когато успеете да направите нещо, дори най-незначителното, го записвайте, за да водите регистър на постиженията си. Така ще имате черно на бяло доказателство, че можете да успеете във всяко начинание. Просто трябва да започнете с малките неща.

Релакс

Концентрирайте се върху положителни мисли и поне една седмица не използвайте думата "трябва", а я заменете с думата "мога". Всяко задължение засилва депресията в момент, в който сте изгубили вяра в себе си. Поставете си няколко малки цели и помислете как да ги постигнете. Те може да са съвсем елементарни, но е добре да ги осъществите. Постигането на целта кара човек да се чувства способен и силен, а това влияе върху самочувствието.

Дори да сте депресирани и отчаяни, дори да мислите, че няма да успеете да постигнете нищо, вървете с гордо вдигната глава и се опитвайте да се усмихвате на всички. Усмивката връща самочувствието и влияе положително на настроението.

Слушайте любимата си музика, гледайте любимите си филми, които ще ви накарат да се усмихвате и да се чувствате добре. А когато ниската ви самооценка и липсата на увереност остане в миналото, не губете форма и посрещайте смело всеки ден новите предизвикателства, които животът ви поднася.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари