Телескопът Кеплер е заснел активност от извънземен живот?

Планети

Телескопът Кеплер на НАСА е заснел група петнисти обекти около звезда, която според някои учени от Американската космическа агенция е знак за живот на извънземна цивилизация.

Необичайната активност е забелязана около звездата KIC 8462852, която се намира на 1500 светлинни години от Земята. Макар че са все още с неясен произход, от НАСА потвърждават, че подобни сигнали до момента не са били наблюдавани.

Задачата на телескопа Кеплер е да локализира местоположението на потенциално обитаемите планети, като отчита по-слабата светлина на определени звезди, понеже планети, които се въртят около определени звезди, блокират част от тяхната светлина.

До момента са намерени няколко такива планети, но странни петнисти петна са засичани само около KIC 8462852.

Учените от SETI (програма за търсене на извънземен разум) отдавна смятат, че извънземните цивилизации може да се засекат по огромни артефакти с технологичен произход, кръжещи по орбита около звездите.

Телескоп

Табета Бояджан от университета Йейл са разгледали заснетите от НАСА снимки и смятат, че феноменът е много възможно да се причинява от група комети, които се движат в орбитата около звездата.

Въпреки това не отрича да има и друго обяснение за движещите се обекти, които затъмняват с 2% светлината на звездата си.

Астрономът Джейсън Райт от Пенсилванския университет от друга страна твърди, че заснетото от Кеплер са рояк мегаструктури, които се движат в алтернативната Слънчева система.

Извънземни са последната от хипотезите на повечето учени, но подобна активност много прилича на знак за извънземен живот – твърди специалистът.

Изследванията около KIC 8462852 ще продължат и занапред. Предстои да се разбере дали около звездата се излъчват радиовълни, което ще е сигурен сигнал за технологична дейност в Галактиката.

Данните от проведените проучвания ще станат ясни едва през следващата година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати