Китайците пратили телескоп на Луната още през 2013 година

Телескоп

Преди две години, през 2013 година, Китай изпрати своя първи луноход на естествения спътник на Земята. Малцина обаче знаят, че модулът, който достави всъдехода на Луната, носеше на борда си роботизиран телескоп. Оказва се, че той функционира безотказно и до днес.

Китайските астрономи разкриха, че от 18 месеца телескопът на лунната повърхност работи перфектно. Ултразвуковият инструмент бе доставен на Луната на борда на китайския спускаем модул Чанг 3. За периода на пребиваването си там той е работил общо 2 000 часа, през които е имал възможност да наблюдава 40 различни звезди.

New Scientist съобщи, че китайският телескоп е първият, работещ в ултравиолетовия диапазон и реално първият до момента, който се управлява дистанционно от Земята. Това е една голяма крачка в космическите изследвания.

Луната предоставя на учените невероятната възможност да наблюдават небесни тела, които не могат да се видят от Земята. На нашата планета за това пречи по-плътната атмосфера. Освен това естественият ни спътник се движи по-бавно от Земята, което позволява на телескопа да наблюдава един и същи обект много повече време, понякога с дни, докато не изчезнат от полезрението му.

Луната

За да удължат живота на телескопа, китайските учени го прибират по залез, когато абразивният лунен прах може да повреди инструмента. Именно този прах стана причина наскоро луноходът да преустанови своята дейност поради повреда.

Освен много обекти малко след пристигането си телескопът е имал възможност да заснеме и първото по рода си изображение на галактиката Южно колело. За момента от Земята е невъзможно да се направи подобна ултравиолетова снимка.

Успехът на китайският телескоп е невероятен. Дори създателите му са очаквали той да работи едва година след пускането си. Това е неоспоримо доказателство, че не всичко, произведено в Китай, се чупи бързо.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати