Откриха първия създаден европейски град в Дуранкулак

Дуранкулак

Праисторически култов комплекс отпреди 7500 години бе открит в България, пише английският таблоид Дейли Мейл. Това, което смаяло международния екип от археолози, който работи на обекта, е централната и най-важна сграда в религиозното средище. Учените твърдят, че това е най-голямата праисторическа каменна сграда, откривана в Европа до момента.

Сградата някога е била с площ от 200 квадратни метра – по-голяма от игрище за тенис, въпреки че археолозите са на мнение, че постройката е била двуетажна, което предполага площ от 400 квадратни метра. Останките на селището, което вероятно е било разрушено от земетресение, са открити на големия остров в езерото Дуранкулак, лагуна с площ 3.4 квадратни км в североизточната част на България.

Разкопките на мястото, известно сред археолозите като Добруджанската Троя, са започнати през 1970 г. Още тогава са открити артефакти, датирани до около 10 000 години пр. н. е., заедно с улики, че на мястото е имало неолитно селище.

Все пак едва това лято учените откриха огромна сграда, съдържаща грамадна пещ, която те смятат, че е била използвана в продължение на 800 години.

Сградата е построена през халколита или медната епоха. Предизвикателството, пред което сега сме изправени, е да разкрием последователността на пластовете или етапите на живота в една от най-монументалните сгради в праисторическата Европа, разказва ръководителят на разкопките Петър Зидаров, който е археолог от Нов български университет в София.

Говорейки за технологиите на строителство в този ранен етап на човешката цивилизация, Зидаров разказва, че хората, които са живели на острова, не са били само отлични строители, но и първите в Европа, започнали да обработват метали. Те тъгували с повечето средиземноморски народи като им продавали украшения от злато и мед.

Езерото Дуранкулак

В сградата са открити множество култови предмети. Руините на сградите дават основание учените да смятат, че на острова в езерото Дуранкулак се е издигал първият каменен град в Европа. Той е бил основан през 5500 г. пр.н.е., когато по тези земи е доминирала така наречената дунавска цивилизация.

Последните научни изследвания показват, че хората, живели в дълбока древност по българските земи, били първите, започнали да строят жилища от камък и да отглеждат селскостопански култури. Каменният град на Дуранкулак е единственият напълно проучен археологически обект на Балканите отпреди времето на Троянската война.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари