Изхвърлени трупове на бебета ужасиха цял Мозамбик

Мозамбик

На ужасяваща гледка се натъкна служител на местната служба по чистота в град Матола, Северен Мозамбик. Докато изпълнявал ежедневните си задължения по чистене на контейнерите за смет, работникът открил труповете на 24 бебета.

След като преодолял първоначалния си потрес, служителят на комуналното дружество извикал органите на реда. Дошлите на мястото експерти от полицията установили след първоначалния оглед на уликите, че бебета били мъртвородени, съобщава информационнияt сайт Breaking911Com.

Първоначално обвиненията паднали върху местното родилно отделение, но след оперативните дейности от страна на полицията вината за ужасяващата находка паднала върху местните общински власти. Следствието установило, че вместо да ги погребат подобаващо, общинските власти изхвърлили труповете на бебета на сметището като боклук.

След масово обществено недоволство не само в град Матола, а в цял Мозамбик, от пресцентъра на местната община веднага побързаха да се оправдаят с човешка грешка. Кметът на населеното място Калисто Соса излезе с официално съобщение до медиите и обществеността, че главен виновник за недопустимите действия е служител от болницата, който объркал чувалите, които трябвало да даде на погребалните, с тези, предназначени за контейнерите за смет.

Въпреки бързите оправдания речта на кмета не успя да успокои обществените страсти в Мозамбик. Още повече, че градоначалникът не посмя да се появи на живо и да се извини за гафа, а комуникираше с разгневената общественост посредством медиите. Общественият натиск го принуди да подаде оставка четири дни след началото на скандала. При подаването на оставката си кметът на града направи публично обръщение, в което поднесе извинение на цялата държава за прекаления стрес, който им е предизвикала новината за детските трупчета.

Разследването установило, че трупчетата станали общинска грижа, след като родителите не пожелали да ги вземат и лично да погребат мъртвородените си деца. Световните медии, следящи случая, поясняват, че макар 95% от населението на Мозамбик да изповядва католицизма, все още в обществото битуват вярвания, че мъртвородените деца са вид прокоба от тъмни сили и от тях трябва да се стои надалеч.

Въпреки суеверията сред голяма част от населението на страната четирима служители от болницата, които са отговаряли за транспортирането на болничните отпадъци до контейнерите, са уволнени.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати