Какво ще се случи с нас, ако Земята спре да се върти

Апокалипсис

Откакто нашата планета се е формирала от облак газ и прах, тя се върти около оста си, а според редица научни проучвания с всяка изминала година планетата ни забавя това завъртане с около 2 секунди.

По този повод от Нешънъл джиографик са изготвили примерен сценарий на катастрофалните последици, с които ще трябва да се борим, ако един ден Земята спре да се върти.

Първото, по което ще разберем, че планетата ни вече не се върти около оста си, е липсата на навигация, която пилотите на самолети получават благодарение на хилядите сателити около орбитата на нашата Земя. Стотици хиляди животи ще са в опасност, след като навигационните системи не работят.

Луни

Със спирането на земното въртене всички ние ще се сбогуваме с 24-часовото денонощие. Няма да има никакъв смисъл да се отброяват часовете между деня и нощта, тъй като на едната земна половина ще е вечен ден, а на другата – вечна нощ.

Най-голямата заплаха обаче идва от Световния океан. Ако Земята спре да се върти, 1 милиард кубически литра вода ще започнат да се движат, а първото затегнато крайбрежие ще е канадската част от Арктика и малко по малко повечето държави ще са под вода.

Наводнения ще последват и в Русия – един от най-големите износители на природен газ и въглища, което ще лиши милиарди хора от отопление. Оттеглянето на водата към Северния полюс ще оформи нов океан, който ще потопи Лондон, Москва, Берлин и други цели държави.

Това оттегляне на водата ще пресуши протоци като Ла Манша, свързвайки Великобритания с континентална Европа и Ирландия с Англия. Куба и Флорида също ще се свържат, както и Австралия и Индонезия.

Благодарение на въртенето около Слънцето земната атмосфера е равномерно разпределена по цялата планета. Когато Земята спре да се върти, атмосферата ще последва движението на океаните – от Екватора към двата полюса.

Земно Ядро

Подобна промяна ще направи дишането невъзможно в градовете около тропиците като Рио де Жанейро, Мексико сити и Мумбай, а по цялата планета въздухът ще се разреди, затруднявайки хората да дишат нормално.

Единствените места, на които ще може да се диша без проблем, са Ню Йорк, Торонто и Лондон. В Маями също ще може да се диша, но слънчевите лъчи ще са смъртоносни, тъй като радиоактивността ще е прекалено силна.

Земята е съставена от 3 слоя – земна кора, мантия и ядро, които се въртят едновременно. Ако спре да се върти, земната кора ще започне да се пропуква, причинявайки разрушителни земетресения и изригвания на вулкани.

Всяко едно пътуване ще е с риск за живота и никой няма да е в състояние да осигури безопасността на хората.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати