Тази нощ край Земята ще премине гигантски астероид

Астероид

Огромен астероид с размери малко над 3 километра ще премине край земната орбита в следващото денонощие. Новината бе потвърдена от експертите на НАСА, които очакват събитието вечерта между събота и неделя.

Окачваният зрелищен метеорит носи името 86666 (2000 FL10) и според първоначалните предположения той не представлява опасност за Земята.

Въпреки това специалистите внимателно ще наблюдават движението му, тъй като е един от най-големите астероиди, преминаващи в близост до планетата ни.

Настоящата скорост на гигантското небесно тяло е приблизително 65 000 километра в час, а от НАСА добавят и че това е един от най-огромните астероиди, които радарът им е засичал някога.

Предполага се, че метеоритът ще премине в района на Хималаите, но до сблъсък със земната повърхност и катастрофални последици няма да се стига.

От Американската космическа агенция дори публикуваха анимирана версия на орбитите на 86666 (2000 FL10) и нашата Земя, за да илюстрират минималния шанс от сблъсък между двете небесни тела.

Астероидът ще премине на милиони километри разстояние от планетата ни. Бил Нейпиър, професор по астрономия в университета в Бъкингамшир, пояснява, че при евентуален удар метеорът може да унищожи една малка държава.

Самият учен добавя, че подобни астероиди могат да представляват опасност за Земята в бъдеще, заради което от НАСА разработват ракети, с които да отклоняват движението им или да ги унищожават.

В обсега на агенцията ще попадат астероиди, които преминават до 26 милиона километра в близост до планетата. По-далечно движение за астрономите е напълно безопасно.

Сблъсъци с по-големи астероиди могат да доведат до експлозия от 3 милиона мегатона, способна да убие около 1.5 милиарда души. Затова е създадена специална програма, която да сигнализира за потенциално опасните астероиди.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари