Знаете ли на какво мирише смъртта?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Знаете ли на какво мирише смъртта?

Знаете ли на какво мирише смъртта?

Смърт

На ежегодния Британски фестивал на науката в Брадфорд учени от университета Хъдърсфийлд, Великобритания обявиха уникално интересно свое откритие. Те са установили как мирише смъртта.

Всъщност става въпрос за аромата на човешкото тяло, веднага след като човек почине. Непосредствено преди да започне разлагането на тъканите на организма, то излъчва аромат на прясна риба и прясно окосена трева.

До момента всички изследвания в областта бяха насочени към това да се открие от какво се състои миризмата на труп. Установено е, че тя е комбинация от две молекули – путресцин и кадаверин, които се появяват при разлагането на трупа. Учените от Великобритания обаче, начело с Ана Уилямс, са насочили своето изследване в друга посока. Целта била да се установи дали има разлика между миризмата на живите и мъртвите непосредствено след смъртта.

За провеждане на изследването екипът е използвал трупове на свине, тъй като техните тъкани са най-близки до човешките. Взетите проби били затваряни в херметични кутии, защитени от микроби. На всеки час са взимани проби от въздуха в тях, които били сравнявани с миризмата на живи хора. Анализите са отнели няколко дни, в които учените изследвали химичния състав на пробите с помощта на газов хроматограф.

Резултатите показали, че мъртвото тяло започва да се разлага, още преди бактериите да се намесят. Това води до отделянето на летливото вещество хексанал, което по принцип придава типичния аромат на току-що окосена трева. Освен него са регистрирани още триметиламин, с аромат на прясна риба, и индол, имащ характерно остра миризма.

Според специалистите изследването и резултатите от него ще са полезни на криминалистите при случаи с наскоро умрели хора, както и при обученията на следови кучета.

Мирис на смърт

В същото време през последната половин година изследователи от Льовенския университет в Белгия са направили съпоставка между проби от шест души и 26 различни животни. Според техните данни човешката смърт има ясно изразен плодов мирис. Те са установили, че той е уникална симбиоза от пет химични съединения, които са уникални за хората и не са типични за животните.

Това са бутил пентаноат (с аромат на малини), хексаноат (с аромат на ананас и къпини), 2-метилбутират (с аромат на череши и ябълки) и 3-метилбутил пентаноат (с аромат на зрели ябълки). Полученият коктейл се определя като доста приятен на мирис. Той обаче може да бъде усетен само в лабораторни условия, тъй като в реална ситуация влияят и външните фактори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
н
н
10.02.2016 21:17
на парфюма на кристина агилера :D
3
1