Черните лунни кратери са пълни с вода?

Луна

Последните фотографии на лунния северен полюс поставиха много въпроси. Учените от Европейската космическа агенция вече търсят алтернативен отговор на всеки един от тях.

На последните получени снимки от северния полюс на Луната ясно се виждат черни вдлъбнатини с изключително черен цвят. Тези фотографии дадоха много материал за разсъждение на специалистите, както и на любителите на конспиративните теории.

Една от най-често тиражираните версии е, че тези кратери са много дълбоки дупки, чието дъно е покрито с лед. Учените са категорични, че теорията не е лишена от смисъл, а дори напротив. Като доказателство те сочат Меркурий.

Наскоро космически сонди направиха революционно откритие на най-близката до Слънцето планета – Меркурий. При изследване на полюсите там е открита вода. Оказва се, че въпреки горещите температури, които властват на тази планета, на полюсите има места, на които никога не е прониквал слънчев лъч.

Така в условията на липсваща атмосфера температурите са стабилно ниски, до минус 183 градуса по Целзий, което, от своя страна, позволява съществуването на вода в замръзнало състояние.

Учените са категорични, че щом подобно нещо може да се случи на Меркурий, то е напълно възможно феноменът да се наблюдава и на Луната. Според тях изследването на лунните кратери най-вероятно ще осигури нови данни относно зараждането на Слънчевата система.

Наскоро от НАСА обявиха, че тестват прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната. След предполагаемото му наличие на северния лунен полюс се смята, че машината ще бъде изпратена именно там.

Това ще стане през 2020 година, когато луноходът ще бъде изстрелян с ракета от среден клас като Falcon 9 на компанията SpaceX. Планът е той да се приземи близо до един от полюсите на Луната и да докаже или опровергае теориите на учените за наличието на вода там.

Ще се придвижва благодарение на соларни панели и ще стигне до намиращите се във вечна сянка кратери, където вероятността да намери лед е най-голяма.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати