На Марс вероятно е имало езера преди милиарди години

Марс

Експерти предполагат, че върху кратера Гейл на Марс преди милиарди години са текли потоци и дори е имало цели езера. Марсоходът Кюриосити вече е стигнал този кратер и изпрати първата снимка от цялата планина до Земята.

Роувърът на космическата агенция НАСА изследва склоновете по цялата планина Шарп от септември 2014 година. Докато се изкачваше по планината, Кюриосити изпращаше снимки от целия терен.

Хребетите на Шарп са богати на хематит - минерал от железен оксид, а зад хребетите се намират древни хълмове, съдържащи глинести минерали. По върховете пък са открити сулфатни минерали.

Променящата се минералогия в тези пластове на планината Шарп предполага промени на средата в младия Марс, като всички те са свързани с взаимодействие с вода преди милиарди години, казват от НАСА.

Преди месец марсоходът направи панорамна снимка на древните пясъчни дюни, разположени по долния склон на Шарп. Експертите сравниха заснетите изображения с пясъчните части в югозападен САЩ.

Марсоход

Тогава роувърът проби първата си дупка в планината и взе проба от хълмовете Паръмп.

С изследването на планината Кюриосити цели да определи шанса на Марс да е имало живот дори и в най-примитивни форми преди милиарди години. Много специалисти вярват, че някога планетата е била дом за живи микробактерии.

Учените от екипа на мисията искат роботът да се изкачи през ниските възвишения, търсейки отговор на въпроса как Марс се е превърнал от относително топъл и влажен свят в миналото в студената, суха планета, която познаваме днес.

Марс е единствената планета в Слънчевата система, чиито условия на живот са най-близки до земните. Учените се надяват именно кратерът Гейл да даде отговор на въпроса дали в миналото Червената планета е била обитавана и какво е довело да сегашното ѝ състояние.

Първата стъпка от разгадаването на тази мистерия е определянето на геоложката история на Марс.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наса
Наса
07.10.2015 16:18
Наистина ли мислите че на Марс има живот и вода.Това са пълни измишльотини на НАСА.Не разбрахте ли че всичко е пари.
Всичко е макети създадени от НАСА
1
0