Гигантски гущери заплашвали кроманьонците в Австралия

Гигантски гущери заплашвали кроманьонците в Австралия

Гущери

Първите хора, стъпили в Австралия пред повече от 50 века, е трябвало да извоюват мястото си на континента от гигантски земни влечуги, властвали до тогава там. Това не е сценарий за научнофантастичен филм, а резултат от задълбочено археологическо проучване, публикувано в научното списание Quaternary Science Reviews.

Проучванията показват, че древните гущери били с дължина от по 6 до 7 метра и достигали тежина от три тона.

Просто не можехме да повярваме, когато открихме малка част от фосилизирани останки от гигантски гущер по време на разкопки в една от пещерите Коприкорн. Тази кост, само един сантиметър, е най-новата следа от присъствието на тези влечуги на континента, казва водещият на археологическите разкопки Гилбърт Прайс от Университета на Куинсленд в Бризбейн, Австралия.

Прайс и неговият екип се натъкнали на първите свидетелства за невъобразимите гущери при проучване на седиментните слоеве в обитаваните от кроманьонците пещери в централната част на Австралия. Учените открили кости от непознат до този момент гущер.

Фосилът представлявал остеодерм - малка костна пластина под кожата на влечугото, която ѝ дава здравина. Първоначално учените решили, че са се натъкнали на останки от комодски варан. В последствие изследователите били разколебани поради несъответствие с размерите на откритата кост.

Гущер

За съжаление, не можем да кажем със сигурност дали тази кост е била на комодски варан или на мегалания - влечуго, предшественик на комодския варан, изчезнало преди около 40 000 години, имало много по-внушителни размери и тегло. Но във всеки случай това откритие е много важно за нас, особено като се има предвид възрастта на фосилите, посочва Прайс.

Това, което учудило учените най-много, било сравнително малката възраст на костта - 50 000 години. Гигантските гущери в другите части на света изчезнали преди повече от 120 хиляди години.

Прайс смята, че австралийските гигантски влечуги са оцелели по-дълго заради изолацията на Австралия, но в крайна сметка изчезнали с идването на човека, както и много други представители на мегафауната на континента.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати