Робохлебарка - новият супер разузнавач

Робохлебарка

Учени от Балтийския федерален университет Имануел Кант в Калининград създадоха най-дребния роботизиран шпионин в света. Специалистите от университетския технологичен отдел съобщиха, че са приключили успешно опитите за изпробване на разузнавателните качества на направената от тях роботизирана хлебарка.

Според тях творението им ще донесе много ползи както за шпионските служби на Русия, така и на спасителните. Специално вторите ще могат да ги използват за търсене на затрупани под срутили се постройки и оцелели в горящи сгради хора.

Възложител на робохлебарката е руска организация, която в техническите условия е посочила, че роботът трябва максимално да прилича на хлебарка, съобщиха от университета. Разузнавателната машинка има вид, напълно наподобяващ хлебарка. Специалистите са се погрижили дори движенията ѝ да са сходни. За прототип е взет южноамериканският вид Blaberus Giganteus.

Миниатюрният шпионин може да се движи с невероятните 30 сантиметра в секунда. Неговата дължина е 10 сантиметра, а теглото му е 8 грама. Машинката може да носи допълнителна тежест от 10 грама, като учените са предвидили това ѝ свойство, за да може при нужда на нея да бъдат вградени миниатюрна камера или подслушвателно устройство.

Правилната посока на движение на насекомовидния Бонд се контролира чрез свръхчувствителни сензори, система от контактни и безконтактни датчици за откриване и избягване на препятствия. С тяхна помощ устройството може да се ориентира безпогрешно на всякакъв терен.

Учените са успели да създадат робохлебарката само за седем месеца. Те не могат да кажат, по разбираеми причини, кога и дали тяхното изобретение ще влезе в употреба на държавните служби, но планът им е до края на 2020 година да бъде на разположение на спасителните служби в Руската федерация.

Опити за създаване на електронно насекомо е имало и по-рано, но никой не е успял да го направи толкова миниатюрно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати